Results 1 to 4 of 4

Thread: USB 3.0 not working on Gigabyte GA-X79S-UP5

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    123

    USB 3.0 not working on Gigabyte GA-X79S-UP5

    I have recently bought a new Gigabyte GA-X79S-UP5 motherboard a couple of months ago. I am running Windows 7 on it which is working with 4gb of ram. When I connect any device in the USB 2.0 port then it works properly but if I try to connect any device in the USB 3.0 then it will not work at all. When I went in Device Manager then it was showing me unknown device under them. Can anyone tell me how do I get the USB 3.0 to work again on this motherboard? Thanks.

  2. #2
    Join Date
    May 2008
    Posts
    816

    Re: USB 3.0 not working on Gigabyte GA-X79S-UP5

    Did you try to ensure that you have the latest USB 3.0 drivers in your Windows 7 pc? You can simply find it on the CD/DVD that came with the motherboard package. Many people dont usually install the Usb 3 drivers thinking that it any usb 3 supported device should be plug and play. Also, there are sometimes 2 different Usb 3.0 controllers that has to be installed. Also check that the header of the front panel usb port is hooked up and then install the drivers properly.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,187

    Re: USB 3.0 not working on Gigabyte GA-X79S-UP5

    Yes, you should know that usb 3 drivers doesnt come with Windows 7 preinstalled, so you need to download its driver seperately and install it in your pc in order to get USB 3.0 port to work. So, after checking out the Gigabyte website, I was able to find some drivers for your mobo's USB 3.0. Download the Fresco USB 3.0 driver from here and also download the VIA USB 3.0 from here. After installing it test the usb 3 port and see if it works or not.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Posts
    924

    Re: USB 3.0 not working on Gigabyte GA-X79S-UP5

    Well, if it still isnt working for you then download the latest bios available for your gigabyte motherboard from here. Just remember to select the proper OS and then download the bios as per its requirement. After that install it in your system. Check if the usb 3.0 is working or not. If it is not working then get into the BIOS menu and then check if the USB 3.0 devices are enabled in the Peripherals section.

Similar Threads

  1. Gigabyte Easytune 6 is not working
    By Priceles in forum Motherboard Processor & RAM
    Replies: 4
    Last Post: 07-09-2013, 04:11 PM
  2. Gigabyte P67A-UD4-B3 not working properly
    By Sach-Het in forum Motherboard Processor & RAM
    Replies: 5
    Last Post: 26-05-2011, 03:22 PM
  3. Gigabyte P55 UD3 fan not working
    By Johny-Quest in forum Motherboard Processor & RAM
    Replies: 4
    Last Post: 08-01-2011, 07:41 AM
  4. Gigabyte GA-MA770T-UD3 motherboard not working well
    By chyarte in forum Motherboard Processor & RAM
    Replies: 3
    Last Post: 05-01-2011, 12:27 AM
  5. Gigabyte GTX 460 (1GB) not working
    By Damon7 in forum Monitor & Video Cards
    Replies: 4
    Last Post: 08-11-2010, 12:17 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 1,674,888,671.74336 seconds with 17 queries