Go Back   TechArena Community > Technical Support > Computer Help > Windows XP > Windows XP Support
Become a Member!
Forgot your username/password?
Tags Active Topics RSS Search Mark Forums Read

Sponsored Links



I receive "The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block."

Windows XP Support


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 30-04-2005
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 13
I receive "The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block."

I am getting constantly a weird message on my screen. The error is the device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block. I am not able to get any solution the issue. When the system boots up the error just appear on the screen. I need some help here to fix it. It looks like some kind of serious hard drive error. I am having three partition in my pc. Which is C, E and F. I checked all the partition which looks like working fine.

Reply With Quote
  #2  
Old 30-04-2005
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 2,357
RE: I receive "The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block."

It looks like issue with some missing drive. It can be the CD/DVD rom. There are some applications in the pc which is accessing the drive and when it is not found you get the error on the screen. Sometime the issue also due to removable storage. You have to verify the same and then test back. Go in event viewer you can find more information on the error in it and it will help you to fix the problem also.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2005
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 257
Re: I receive "The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block."

It looks like some issue with the drive detection. I will recommend you to check the drives in your pc. I got the error before on my system due to a second drive. I had installed some applications on the same and then I disconnected the drive. I got the same error on the screen. The issue was resolved once the application connected was removed. So just check that you are having some application like daemon tools. Just remove it and then check back.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-05-2005
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 6,878
It is the dvd drive. The optical drive. Go in Device Manager and then just check whether the optical drive is installed or not. You can try to update the firmware or drivers of the same and then check back. I got the issue with an IDE drive long before. I changed the cable and it worked fine there is no issue at all. Just turn of your pc and go in bios and see that the optical drive and harddisk is properly directed or not. Just verify the cables and then check back.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-04-2010
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 156
There can be bad sectors in your pc. It is necessary that you must run a good disk analyzing software that can scan your hard drive system and look for bad sectors. It is quiet important to find them before your drive got dead completely. It is essential that you backup your data first and then move ahead with the troubleshooting stuff. Such problem appears due to bad sectors.
Reply With Quote
Reply

  TechArena Community > Technical Support > Computer Help > Windows XP > Windows XP Support
Tags: , ,



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads for: "I receive "The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block.""
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
error message "WLXPGSS.SCR No Disk error, device is \Device\Harddisk1\DR1? Karsten M Operating Systems 4 15-12-2010 07:38 PM
Getting "invalid device function" when compiling with device emulation NewComer Overclocking & Computer Modification 4 14-05-2010 05:37 PM
"Unknown Base System Device" in Device Manager Ameeryan Hardware Peripherals 3 22-12-2009 10:00 PM
ACPI error and "unkown device" in Device Manager HAYES Vista Hardware Devices 2 05-02-2008 12:33 AM
Event ID 51 - An error was detected on device \Device\Harddisk1\D during a paging operation. BlackSunReyes XP Hardware 1 03-01-2008 10:07 AM


All times are GMT +5.5. The time now is 04:26 PM.