Go Back   TechArena Community > Technical Support > Computer Help > Windows Vista > Windows Vista Performance
Become a Member!
Forgot your username/password?
Register Tags Active Topics RSS Search Mark Forums Read

Sponsored Links



Vista VERY slow for 10 minutes after startup.

Windows Vista Performance


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 28-06-2007
Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
Vista VERY slow for 10 minutes after startup.

Facing a huge problem with brand new Acer Aspire 5100 Notebook running with Windows Vista Home Premium. I bought this laptop just abut a month ago and the OS came pre-installed as OEM. It was working fine from past week, my vista becomes unresponsive for about 10 to 15 minutes on every boot up.

Let me tell you that there is no third party software installed yet, infact there is only Operating system, Microsoft security and Office 2007 with Internet Explorer 7 web browser. And nothing else. But still it freezes for 15 minutes on every startup though I have disabled all these things from MsConfig > Startup.

I even disabled the Aero and Turned Off all other visual effects but that too dint helped in anyway. My system configs are as follows:
Acer Aspire 5100 Notebook
Vista Home Priemium
1GB RAM
80 GB HD
Radeon ATI Xpress 1100 Graphics Card

Somebody please let me know what could be the problem and how can I fix it ? Thank you.

Reply With Quote
  #2  
Old 28-06-2007
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 144
Well it is very difficult to tell what could be the problem by just reading your post. You need to do some workout for the same. Start by going to task manager and check which processes are consuming cpu during startup. Once we find the that culprit we can do something for it. As well as go to View and Add disk activity column. This will help us find which processes are thrashing the drives.

Other than this, I will suggest to better call Acer guys and tell them to fix it. As your laptop is still under warranty, you can get the service for free than why to waste our time and resources. If there would be any hardware problem than you cannot do anything yourself as it will break the warranty.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-07-2007
Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 29
RE: Vista VERY slow for 10 minutes after startup.

Hey guys, me too with similar problem. I am using a self assembled desktop with 4GB RAM, Nvidia geforce 8800 GTx, intel Core2 Quad 2.66 processor and MSI P6n Sli Platinun mobo. Earlier I was using Windows Vista 32 bit and it was working fine until I installed Vista 64bit.

Now every time I start the machine, my mouse or keyboard starts working after 7 minutes of the startup. Could this be the driver’s problem ?
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2008
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1
The problem actually seems to be with Vista itself because am struggling with the same issue on Acer laptop since a month. I tried various things to get it solved but nothing helped. Hence later I dual booted my computer with Linux and it works like a dream. Vista is just waste I guess. These are the things I have tried so far:
  • Uninstalled unnecessary programs
  • Defraged hard drives (did a boot defrag)
  • Cleaned the registry
  • Defraged the registry
  • Got rid of all but necessary startup programs (about 9 running now)
  • Cleared the drives of all unnecessary files, temp data
  • Cleared the pagefile
  • Deleted hibernation file

The only thing left is to reinstall Vista but as it is OEM version I don’t want to do the same, also I don’t have time to waste.

If anyone of you got any working solution, please post it here as well. Thank you.
Reply With Quote
  #5  
Old 18-10-2008
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 179
Yeah, it could be probably the drivers itself. As you guys have already tried so many things, I would like to suggest you all to just check your Motherboard manufacturer’s website for any update. Also search if there is any BIOS update and Video card driver update. Because these two are the ones that can create problems while startup.
  • Meanwhile there is one more thing you can try out.
  • Just go to Statr > Run > Type MSCONFIG > Enter.
  • Go to Services Tab and check mark the option for “hide all microsoft services”
  • Now from the above list, uncheck these services: xaudio, vongo, stllsvr,roxmediad89, installdriver table manager, cyberlink background, cyberlink task.
  • Now go to Boot Tab and click on Advanced Option.
  • Select number of Processors 2 and select minimum Memory.

Now restart the computer and see if there is any improvement. If yet not, than I guess there is some problem with your x:\Windows\Prefetch folder.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-03-2012
Member
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
Re: Vista VERY slow for 10 minutes after startup.

Created an account just to post the solution here (as this post was the first hit on google for me):

I've had a similar problem, I run a Toshiba Satelite L650 laptop with windows 7, and seemingly out of nowhere or perhaps after a windows update my laptop would lag up until 10 minutes after booting or waking up after sleep. After that everything works fine. Booting in safe mode doesn't produce the lag.

I've looked everywhere around on the internet, found several cases with exactly the same problem or similar problems, but no solution offered to them worked the slightest bit. I tried just about everything short of reinstalling windows. I found one forum post of someone who had the same problems, except that it DID persist in safe mode, and it turned out to be a HD problem. Running chkdsk /r solved the problem.

So bottom line: If you suddenly encounter hanging/lagging after waking up/booting for 10 mins after which the system runs completely normal, it could be a bad sector in one of the startup files. Disabling services / reinstalling windows can all work (or not), but the source may very well be a bad sector. Use chkdsk /r in the command prompt to repair the bad sectors.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-05-2012
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 605
Re: Vista VERY slow for 10 minutes after startup.

Well, this slowness of vista problem also occurs because of using more than one antivirus program running continously in the back. And due to the conflicts between those all antivirus there could be issues of "Logon" and "failure security". You could even get BSOD because different antivirus programs need their own software to work. So you should always use a single antivirus software in one machine only.
Reply With Quote
Reply

  TechArena Community > Technical Support > Computer Help > Windows Vista > Windows Vista Performance
Tags: , , , ,



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads for: "Vista VERY slow for 10 minutes after startup."
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow Vista startup Micheaux Windows Vista Performance 2 30-11-2010 10:41 AM
Vista startup is slow after updates SmokiN Operating Systems 5 05-11-2009 11:30 AM
startup issue: 3 minutes on the BIOS stinger Windows Software 3 05-01-2009 09:45 AM
Windows Vista wi-fi slow at startup Fatmeer Windows Vista Network 9 20-06-2008 10:48 AM
Vista startup slow on high end pc madon Windows Vista Performance 1 15-02-2008 08:51 PM


All times are GMT +5.5. The time now is 02:39 AM.