Go Back   TechArena Community > Software > Operating Systems
Become a Member!
Forgot your username/password?
Tags Active Topics RSS Search Mark Forums Read

Sponsored Links



vmwgfx_dri.so never loaded during startx

Operating Systems


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-02-2012
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1
vmwgfx_dri.so never loaded during startx
  

Hello,

Description of my setup: I have VMware 4.0.0, Both host and guest OS are Linux distros.

I have Mesa 7.8 running on guest OS. I want to achieve hardware acceleration using svga driver of Mesa.

The required libraries and kernel objects are successfully built and available in expected paths. (vmwgfx.ko, vmwgfx_drv.so, vmwgfx_dri.so).

Problem: startx never loads vmwgfx_dri.so, instead it loads swrast_dri.so. Hence it falls back to Software Rasterization.

Please find below xorg.conf and Xorg.0.log. Switching AIGLX ON and OFF has no effect.

Please help me.

xorg.conf:
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
EndSection

Section "Module"
Load "extmod"
Load "dbe"
Load "record"
Load "glx"
Load "dri2"
Load "dri"
Load "vmware"
Load "vmwlegacy"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "vmwgfx"
BusID "PCI:0:7:7"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
SubSection "Display"
Virtual 800 600
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "off"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
ModeLine "800x600" 50.00 800 856 976 1040 600 637 643 666 +hsync +vsync
EndSection


Xorg.0.log:


[1067540.617]
X.Org X Server 1.8.1
Release Date: 2010-05-11
[1067540.619] X Protocol Version 11, Revision 0
[1067540.619] Build Operating System: Linux 2.6.18-274.7.1.el5 x86_64
[1067540.620] Current Operating System: Linux 2.6.34.10
[1067540.620] Kernel command line: root=/dev/sda1 rw ip=192.120.4.77 raid=noautodetect video=800x600 nomodeset nopat dualosoff
<snip> to shorten the post
[1067540.629] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb 2 19:53:55 2012
[1067540.630] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[1067540.631] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[1067540.631] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[1067540.631] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[1067540.635] (**) | |-->Device "Card0"
[1067540.635] (==) No monitor specified for screen "Screen0".
Using a default monitor configuration.
[1067540.635] (**) Option "AIGLX" "off"
[1067540.635] (==) Automatically adding devices
[1067540.635] (==) Automatically enabling devices
[1067540.636] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/misc" does not exist.
[1067540.636] Entry deleted from font path.
[1067540.636] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/misc" does not exist.
[1067540.636] Entry deleted from font path.
[1067540.636] (**) FontPath set to:

[1067540.636] (**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[1067540.636] (II) The server relies on HAL to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure HAL or disable AutoAddDevices.
[1067540.636] (II) Loader magic: 0x81e0a20
[1067540.636] (II) Module ABI versions:
[1067540.636] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[1067540.636] X.Org Video Driver: 7.0
[1067540.636] X.Org XInput driver : 9.0
[1067540.636] X.Org Server Extension : 3.0
[1067540.639] (--) PCI:*(0:0:15:0) 15ad:0405:15ad:0405 rev 0, Mem @ 0xd0000000/134217728, 0xd8000000/8388608, I/O @ 0x000010d0/16, BIOS @ 0x????????/32768
[1067540.639] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[1067540.639] (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[1067540.639] (II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[1067540.639] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[1067540.639] (II) "record" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[1067540.639] (II) "dri" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[1067540.639] (II) "dri2" will be loaded by default.
[1067540.640] (II) LoadModule: "extmod"
[1067540.641] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[1067540.641] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.641] compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[1067540.641] Module class: X.Org Server Extension
[1067540.641] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.641] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[1067540.641] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[1067540.641] (II) Loading extension XFree86-DGA
[1067540.641] (II) Loading extension DPMS
[1067540.641] (II) Loading extension XVideo
[1067540.641] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[1067540.641] (II) Loading extension X-Resource
[1067540.641] (II) LoadModule: "dbe"
[1067540.641] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[1067540.642] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.642] compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[1067540.642] Module class: X.Org Server Extension
[1067540.642] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.642] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[1067540.642] (II) LoadModule: "record"
[1067540.642] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[1067540.642] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.642] compiled for 1.8.1, module version = 1.13.0
[1067540.642] Module class: X.Org Server Extension
[1067540.642] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.642] (II) Loading extension RECORD
[1067540.642] (II) LoadModule: "glx"
[1067540.643] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[1067540.644] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.644] compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[1067540.644] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.644] (**) AIGLX disabled
[1067540.644] (II) Loading extension GLX
[1067540.644] (II) LoadModule: "dri"
[1067540.644] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[1067540.645] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.645] compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[1067540.645] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.645] (II) Loading extension XFree86-DRI
[1067540.645] (II) LoadModule: "vmware"
[1067540.645] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmware_drv.so
[1067540.645] (II) Module vmware: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.645] compiled for 1.8.1, module version = 11.0.0
[1067540.645] Module class: X.Org Video Driver
[1067540.645] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[1067540.645] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.647] drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
[1067540.653] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.655] drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
[1067540.656] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.657] drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
[1067540.657] drmGetBusid returned ''
[1067540.658] (II) LoadModule: "vmwlegacy"
[1067540.659] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmwlegacy_drv.so
[1067540.660] (II) Module vmwlegacy: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.660] compiled for 1.8.1, module version = 11.0.0
[1067540.660] Module class: X.Org Video Driver
[1067540.660] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[1067540.660] (II) LoadModule: "dri2"
[1067540.660] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[1067540.660] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.660] compiled for 1.8.1, module version = 1.2.0
[1067540.660] ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[1067540.660] (II) Loading extension DRI2
[1067540.660] (II) LoadModule: "vmwgfx"
[1067540.660] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmwgfx_drv.so
[1067540.662] (II) Module vmwgfx: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.662] compiled for 1.8.1, module version = 11.0.0
[1067540.662] Module class: X.Org Video Driver
[1067540.662] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[1067540.662] (II) vmwlegacy: driver for VMware SVGA: vmware0405, vmware0710
[1067540.662] (II) vmwgfx: Driver for VMware SVGA device: VMware SVGA Device
[1067540.662] (--) using VT number 2

[1067540.665] (II) Primary Device is: PCI 00@00:0f:0
[1067540.665] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.665] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
[1067540.665] drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:0:7:7
[1067540.665] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.665] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
[1067540.665] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 10
<snip> to shorten the post
[1067540.666] drmOpenDevice: Open failed
[1067540.666] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -19
[1067540.666] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.666] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
[1067540.666] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[1067540.667] drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
[1067540.667] drmGetBusid returned ''
[1067540.667] (==) vmwgfx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[1067540.667] (==) vmwgfx(0): RGB weight 888
[1067540.667] (==) vmwgfx(0): Default visual is TrueColor
[1067540.667] (II) vmwgfx(0): Output LVDS1 has no monitor section
[1067540.667] (II) vmwgfx(0): Output LVDS2 has no monitor section
<snip> to shorten the post
[1067540.667] (II) vmwgfx(0): Modeline "2560x1600"x60.0 348.50 2560 2752 3032 3504 1600 1603 1609 1658 -hsync +vsync (99.5 kHz)
[1067540.667] (II) vmwgfx(0): Modeline "1920x1440"x60.0 234.00 1920 2048 2256 2600 1440 1441 1444 1500 -hsync +vsync (90.0 kHz)
<snip> to shorten the post
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Not using default mode "2048x1536" (height too large for virtual size)
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Not using default mode "1024x768" (doublescan mode not supported)
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Printing probed modes for output LVDS1
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Modeline "800x600"x60.3 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Modeline "800x600"x72.2 50.00 800 856 976 1040 600 637 643 666 +hsync +vsync (48.1 kHz)
<snip> to shorten the post
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): EDID for output LVDS2
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): EDID for output LVDS3
<snip> to shorten the post
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Output LVDS1 connected
[1067540.668] (II) vmwgfx(0): Output LVDS2 disconnected
[<snip> to shorten the post
[1067540.669] (II) vmwgfx(0): Using exact sizes for initial modes
[1067540.669] (II) vmwgfx(0): Output LVDS1 using initial mode 800x600
[1067540.669] (II) vmwgfx(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
[1067540.669] (==) vmwgfx(0): DPI set to (96, 96)
[1067540.669] (II) Loading sub module "fb"
[1067540.669] (II) LoadModule: "fb"
[1067540.669] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[1067540.670] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.670] compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[1067540.670] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[1067540.670] (II) Loading sub module "exa"
[1067540.670] (II) LoadModule: "exa"
[1067540.670] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libexa.so
[1067540.671] (II) Module exa: vendor="X.Org Foundation"
[1067540.671] compiled for 1.8.1, module version = 2.5.0
[1067540.671] ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[1067540.671] (II) Loading sub module "dri2"
[1067540.671] (II) LoadModule: "dri2"
[1067540.671] (II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[1067540.671] (II) UnloadModule: "vmwlegacy"
[1067540.671] (II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmwlegacy_drv.so
[1067540.671] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[1067540.674] (II) EXA(0): Driver allocated offscreen pixmaps
[1067540.674] (II) EXA(0): Driver registered support for the following operations:
[1067540.674] (II) Solid
[1067540.674] (II) Copy
[1067540.674] (II) Composite (RENDER acceleration)
[1067540.674] (II) UploadToScreen
[1067540.674] (II) DownloadFromScreen
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): ##################################
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): # Usefull debugging info follows #
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): ##################################
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): Using Gallium3D backend
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): 2D Acceleration is disabled
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): Fallback debugging is disabled
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): 3D Acceleration is enabled
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): ##################################
[1067540.684] (==) vmwgfx(0): Backing store disabled
[1067540.684] (==) vmwgfx(0): Silken mouse enabled
[1067540.684] (II) vmwgfx(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[1067540.685] (==) vmwgfx(0): DPMS enabled
[1067541.167] (--) RandR disabled
[1067541.167] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension SHAPE
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension XTEST
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension SYNC
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension XFIXES
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension RENDER
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension RANDR
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
[1067541.168] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
[1067541.183] (II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/dri/swrast_dri.so
[1067541.183] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[1067541.187] (II) vmwgfx(0): Damage tracking initialized
[1067541.187] (II) vmwgfx(0): Setting screen physical size to 211 x 158
[1067541.256] (II) config/hal: Adding input device ImPS/2 Generic Wheel Mouse
[1067541.256] (II) LoadModule: "evdev"
[1067541.256] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[1067541.257] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[1067541.257] compiled for 1.8.1, module version = 2.4.0
[1067541.257] Module class: X.Org XInput Driver
[1067541.257] ABI class: X.Org XInput driver, version 9.0
[1067541.257] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: always reports core events
<snip> to shorten the post

Reply With Quote
  #2  
Old 10-02-2012
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,273
Re: vmwgfx_dri.so never loaded during startx

The vmwgfx_dri.so is used by the OpenGL libraries during direct rendering, and by the Xorg server during accelerated indirect GL rendering. The libxatracker library is used exclusively by the X server to do render, copy and video acceleration: The following configure options doesn't build the EGL system. As before, if you're on a 32-bit system, you should skip the --libdir configure option.
Reply With Quote
Reply

  TechArena Community > Software > Operating Systems
Tags: , ,



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads for: "vmwgfx_dri.so never loaded during startx"
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Backtrack 5 StartX error: No screen found Atticus Operating Systems 7 18-03-2012 04:24 PM
Slackware StartX does not work on Dell Precision M6600 and AMD Radeon HD 9600 series Echa Monitor & Video Cards 4 02-03-2012 10:25 AM
Startx is failing on the BackTrack 5 Gaurika Windows Software 5 09-07-2011 10:40 AM
How to modify the Startx and add apt on BackTrack 5? Borislav Windows Software 5 09-07-2011 10:35 AM
LED is blinking and screen is blank after executing Startx on BackTrack 5 Zakiy Windows Software 4 09-07-2011 10:34 AM


All times are GMT +5.5. The time now is 01:44 PM.