Go Back   TechArena Community > Hardware > Motherboard Processor & RAM
Become a Member!
Forgot your username/password?
Tags Active Topics RSS Search Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-08-2014
Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 10
audio problem with Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard

I am using a Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard which used to work fine without any issues with graphics, audio, etc. But recently I decided to reinstall Windows on it and since after that the audio is not working any more. I have installed all the drivers from the CD that was provided by the mobo package but it doesnt seem to work properly. After plugging the headphones I can hear a loud distortion. I have tested the same headphones on other pc and it works fine. So what could be the issue here?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-08-2014
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,487
Re: audio problem with Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard

Can you first of all tell us what Operating System you are using? If you are using the Windows 64bit edition of the OS then try to go to the gigabyte official website and download the latest version of the audio driver from there. Have you tried plugging the headphone in the back panel of the audio port and checked if it is giving any sort of sound? If the front port is enabled and no sound is coming from there then it might be possible that the front port might be broken.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-08-2014
Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,807
Re: audio problem with Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard

Can you go into the Device Manager and see if anything is listed under the Other Devices? Did you try to use the headphones on every audio port of your Gigabyte motherboard? Can you also tell us what all options are visible to you in the Sound options in the Control Panel on the Playback tab? Try to go to Control Panel and then click on Sound. After that tell us what all list do you see in the playback tab. There must be one device with a green checkmark there.
__________________
Darksiders: Wrath of War
Reply With Quote
  #4  
Old 11-08-2014
Eru Eru is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 997
Re: audio problem with Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard

I would suggest you to open Command Prompt in administrator mode and then type the below 2 lines that I written an then press Enter key:
set DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1
devmgmt.msc

You will see that Device Manager will open now, just click on View/Show Hidden Devices. Now you have to go through all the audio related devices and then check for any greyed out devices. If you found any then right click on it and choose the options to Uninstall it and then restart your pc. Windows will automatically try to install the driver in your next pc boot.
Reply With Quote
Reply

  TechArena Community > Hardware > Motherboard Processor & RAM
Tags: , , ,



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads for: "audio problem with Gigabyte GA-B75M-HD3 motherboard"
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gigabyte GA-B75M-D3H Bios reset problem Hadden Official GIGABYTE Motherboard Forum 4 07-05-2014 06:45 AM
System fail to boot after updating the bios of Gigabyte GA-B75M-D3H motherboard Julian.Davide Motherboard Processor & RAM 3 18-11-2013 11:10 AM
How to change Gigabyte GA-B75M-D3H AC97 audio to AC97 ik$hu Motherboard Processor & RAM 3 24-11-2012 04:24 PM
Audio problem with the Gigabyte GA-EP41T-USB3 motherboard Bella Motherboard Processor & RAM 5 21-04-2010 05:15 AM
Audio Driver Problem in Gigabyte GA-K8N51PVMT-9-RH Motherboard technika Motherboard Processor & RAM 5 12-03-2010 04:45 PM


All times are GMT +5.5. The time now is 04:34 AM.