Go Back   TechArena Community > Technology > India BroadBand
Become a Member!
Forgot your username/password?
Tags Active Topics RSS Search Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 20-04-2012
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Hello there,

I would like to share my experience in fixing my UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ router/modem after having flashed it with some wrong default firmware present in the CD that came along with that modem purchased from BSNL. You can directly jump onto the steps if you don't want to be bothered about my bitter experience in figuring out the feasible way to flash and the assumptions I have made therein.

EXPERIENCE :

Though there are innumerable posts/threads in the internet on this, it was a hard time to figure out the exact steps to fix - flash my UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ router/modem with an appropriate firmware. Because, each of the threads/posts discussed about the steps to be followed in a discrete manner - leaving out some intermediate steps to follow. Of course, there would have been assumptions about the intermediate steps therein, but for an impatient person like me that approach seemed to be inadequately helpful.

Well, enough of talking, let me tell you the steps I followed by which my UTStarcom WA3002G4 modem/router was reborn!

ASSUMPTIONS :

Assumptions made(rather the state of my router/modem with the wrong firmware!) :

1) Power LED is steadily lit.
2) DSL LED is not lit(there is something about this DSL LED and Limited or No Connectivity I need to share. I will share in the end - Don't want to obstruct the flow).
3) No other LEDs are lit(duh!)
4) You get Limited or No connectivity as the connection status after the wrong firmware flash. And yeah, you will see some fake IP-Address assigned by DHCP(not actually).
5) After the modem/router is powered on and when you see the "Limited or No Connectivity", 192.168.1.1 is unreachable when you ping(Again, duh!)
6) But, only while the modem/router is booting(just after the power up action), you could see a TTL value of 100 received by the ping action(ping -t 192.168.1.1). The value 100 means that the boot loader is alive! Thank God! So, only task left is to restore the firmware and let the boot loader load that firmware - yeah, more of unnecessary info I am sharing - But, for the sake of clarity, I am compelled to do so!


**** STEPS TO RE-FLASH A WRONGLY FLASHED UTSTARCOM WA3002G4 MODEM/ROUTER ****

Here we go. Simple steps followed :

1) Connect the router/modem to PC using ethernet cable and have the power adapter connected to the router/modem as well.
2) Power on(duh!).
3) Manually assign a static IP-Address to your PC(Any IP-Address would do as per my experience, say 192.168.1.3) with subnet mask 255.255.255.0. Don't worry about other stuffs - Default Gateway, Preferred DNS, Alternate DNS, blah blah - Let them be blank. No problem. Now the connection status should be "connected" instead of "Limited or No Connectivity".
4) Switch off the router/modem using the power button at the back.
5) Keep the hard-rest button(micro-switch accessible through a round pin-hole/tiny hole at the bottom of the modem/router near its right-leg(cushion) - Easily, this tiny hole can be missed amidst the square holes present to help in the ventilation) pressed with a refill/ball-point pen tip.
6) Switch on the router/modem using the power button at the back - Keep it pressed for 2 secs before releasing - Better not to use technique - Plug-out and plug-in the adapter from socket - Reason? I will share in the end - Don't want to obstruct the flow.
7) After a short while(few secs), you will be able to see the ping command displaying receiving so and so bytes etc with a TTL value of 100(boot loader is up!).
8) Now, in your PC browser keep on refreshing the page 192.168.1.1.
9) You must see a page asking to "choose a file" to upload the appropriate firmware - At this juncture I chose the BSNL Dataone firmware I had downloaded and my browser(Chrome) showed the progress of the upload in its bottom-left corner. There after it started showing the page with the information indicating it will take about 2 mins to flash the uploaded firmware and that the modem/router will automatically reboot thereafter(You should see the change in connection status from Network cable unplugged to plugged to Connected with Limited or No Connectivity as we yet don't have the DSL connection in place once the flashing is done and the router/modem reboots).
10) That's it. The router/modem is reborn! \m/ If needed, reboot(soft-reset using the power button at the back) once and you shall be able to access the much needed 192.168.1.1 - Time to celebrate! Note that the hard-reset button has to be kept pressed all these while(1-9 if needed until 10th step also). Otherwise, the boot-loader will move ahead and try to load the wrong firmware unaware of its incorrectness! Yeah, continuous ping(ping -t 192.168.1.1) replies with TTL 100 is very crucial to the success of the flash.

**** STEPS TO RE-FLASH A WRONGLY FLASHED UTSTARCOM WA3002G4 MODEM/ROUTER ****

Left over information which I thought would obstruct the flow all these while :

Well, now let me tell you the issue that I told of obstructing the flow all these while. It's about the Connection Status - "Limited or No Connectivity". Whenever I plug-out and plug-in the adapter from socket, no doubt the router/modem reboots automatically on its own as its power button would still be in pressed state. But, the IP-address assigned by DHCP(actually not) will be a fake one - 169.something.something.something and the connection status would be "Limited or No Connectivity". The funny thing is the DSL LED would be well lit at this point! This same fake indication - DSL LED being lit happens also when the modem/router(when in powered off state) power button is pressed and released very fast - in a second. This very issue provoked me to re-flash my router with any firmware I had(invariably, I had a wrong one)! And the annoying Limited or No Connectivity I expected not to reappear once re-flashed. To me additional annoyance, the router/modem breathed its last breath when I fed it with poison in the form of wrong firmware.

Okay, though the above "Limited or No Connectivity" is very much prevalent even after re-flashing when the above actions(plug-out and plug-in, and power outage and restore), my UTSTARCOM WA3002G4 modem/router is back in action after my 5-6 days of mental agony and struggle, saving some money as well!

Hope this helps someone in future if at all has same problem, though its lengthy and has some unnecessary info here and there!

For those who would be wanting to know the firmware I have used, here is the full file name - 3.08.BSNL_02.01.02_tr64._fs_kernel, size : 1.86 MB (1,953,751 bytes) and size on disk : 1.86 MB (1,953,792 bytes). And have attached the firmware herein.

Cheers,
Raghavan

PS : The "Limited or No Connectivity" issue has been discussed at great length across the internet. But, I have no luck after trying all sorts of things - especially, the approach involving the assignment of static IP-Address, sub-net masks, freely available public DNS server address. I somewhere read that it might be related to the voltage provided by the power adapter, though not sure and also haven't thought of replacing it either. Let me know if anyone has a working solution for this.
Attached Files
File Type: zip 3.08.BSNL_02.01.02_tr64.zip (1.85 MB, 196 views)

Last edited by rags : 20-04-2012 at 11:45 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 24-04-2012
Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
hello

How to motivate yourself to do something? ...
Reply With Quote
  #3  
Old 04-01-2014
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Hi dear,
I had followed all the procedure listed above. The firmware uploaded and pinging started with TTL value at 100 and the web page automatically refreshed and again asking the software to upload.

By doing all these exercise I am not able to log on to 192.168.1.1.
I tried with automatically assigned IP and 1921.168.1.3.
Please help me to overcome this issue

Regards
Sajith
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2014
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 628
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Quote:
Originally Posted by saji04 View Post
Hi dear,
I had followed all the procedure listed above. The firmware uploaded and pinging started with TTL value at 100 and the web page automatically refreshed and again asking the software to upload.

By doing all these exercise I am not able to log on to 192.168.1.1.
I tried with automatically assigned IP and 1921.168.1.3.
Please help me to overcome this issue

Regards
Sajith
To get into the configuration page, just disconnect the phone line from the modem. Aftert that configure the TCP/IP settings in Windows by going to Network Connections and then right click on LAN. After that click on the TCP/IPv4 and then properties. Now enter the values as shown in the below image:

tcp

After this you will be able to get inside the modem or gateway.
Reply With Quote
  #5  
Old 30-05-2014
Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 1
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

what to do if there is no ping response from modem
Reply With Quote
  #6  
Old 31-05-2014
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,273
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Quote:
Originally Posted by kamaraj8 View Post
what to do if there is no ping response from modem
Were you able to ping the modem before? Can you tell us whether you are talking about a local dsl modem or something else you are using? Also, did you try to disable the firewall in your pc and then checked if the ping is working?
Reply With Quote
  #7  
Old 08-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

hey thanks all for all the steps.
But the problem is: There is no "Wireless" option when I go to 192.168.1.1 homepage. As a result I'm not able to 'Enable' my Wi-Fi. Plz can anyone help me?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-08-2014
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,365
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Quote:
Originally Posted by iammsk View Post
hey thanks all for all the steps.
But the problem is: There is no "Wireless" option when I go to 192.168.1.1 homepage. As a result I'm not able to 'Enable' my Wi-Fi. Plz can anyone help me?
You have to login to the Router page, the default user id and password will be admin for both. After that you will get menu with Wireless as an option where you need to enable the Wifi.
__________________
DFI LANPARTY SLI-DR
AMD 64 x2 4800+
OCZ (2 x 512) DDR600
Reply With Quote
  #9  
Old 09-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Yeah I've done all that.
But even after logging in I'm not able to see 'Wireless' option.
Options that I see are: 1) Device Info 2) Advanced Settings 3) Diagnostics 4) management.

Here I'm attaching a screenshot of the home page as I see it.
Attached Images
File Type: png modem info.png (108.9 KB, 5 views)
Reply With Quote
  #10  
Old 09-08-2014
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 666
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Quote:
Originally Posted by iammsk View Post
Yeah I've done all that.
But even after logging in I'm not able to see 'Wireless' option.
Options that I see are: 1) Device Info 2) Advanced Settings 3) Diagnostics 4) management.

Here I'm attaching a screenshot of the home page as I see it.
Can you tell us how did you set the router? Have you connected your system to the router via the lan cable? You have to give some valid value or name in SSID box. If you havent given that then you will not get the Wifi receiver to even find and show your AP.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Ok. I've not given any SSID name. Now how can I do that and access WiFi option again?
Reply With Quote
  #12  
Old 10-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Ok. Yes I connected the system to the router via the lan cable. But I've not given any name in SSID box, I didn't see one actually. Where can I see this and how can I enable my Wi-Fi?
Reply With Quote
  #13  
Old 13-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

hey somebody plz solve my above mentioned problem
Reply With Quote
  #14  
Old 13-08-2014
Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 5,790
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

Quote:
Originally Posted by iammsk View Post
hey somebody plz solve my above mentioned problem
After giving the SSID name, you will have to enter a WPA Pre-Shared Key and its password phrase is needed to be entered when you are connecting through the wifi. Now you have to simply click save and apply button to confirm the changes done to secure the wireless connection.
Reply With Quote
  #15  
Old 13-08-2014
Member
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 6
Re: Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)

but I'm not seeing any SSID name option anywhere. So, where to find it?
Reply With Quote
Reply

  TechArena Community > Technology > India BroadBand
Tags: , , , ,



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads for: "Flashed Wrong Firmware on UTStarcom WA3002G4 ADSL 2+ Router/Modem? - Don't worry! :)"
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sometime WIFI is not visible with utstarcom wa3002g4 Xylander India BroadBand 8 28-02-2012 10:33 PM
Is BSNL modem UTStarcom WA3002G4 a 'non-UPnP' device? Python$ Hardware Peripherals 9 30-11-2011 08:08 PM
How to do firmware update for UTSTARCOM WA3002G4 Suhas Gosh Hardware Peripherals 5 31-07-2011 07:03 PM
UTstarcom WA3002G4 modem, internet sharing Jagadayu India BroadBand 4 12-10-2010 10:32 PM
Connect BSNL Broadband via LAN and UTSTARCOM WA3002G4 ADSL2+ Modem Patricia-USA India BroadBand 6 10-05-2010 09:42 AM


All times are GMT +5.5. The time now is 04:56 AM.